Verbouwing

Casa LoGi is een huis met potentie, maar om het aan het volledig aan onze wensen te laten voldoen moet er heel wat gebeuren. Uitdaging nummer 1 is het verkrijgen van de woonbestemming.We hebben de bouwkundige mogelijkheden verkend en uitgewerkt. In meerdere versies. Dank je wel Jeroen voor al je hulp!

Bouwtekingen: Wat een verschil!
En dit is de oude situatie: begane grond en 1e verdieping

Mijlpaal nr.1:
Bouwvergunning is binnen
Voordat we überhaupt kunnen en mogen starten met verbouwen hebben we goedkeuring nodig van de Comune. Deze bouwvergunning vraag je in Italië niet zelf aan, maar dat loopt via je geometra. In de meivakantie hebben we dan ook nog de nodige afstemming met Enzo (onze geometra) en de dag voor vertrek tekenen we onze aanvraag. De goedkeuring volgt een week of 6 later op 24 juni 2011. Alles is goedgekeurd en de kosten vallen mee, gelukkig.

Mijlpaal nr.2:
Definitieve keuze voor een aannemer
Aanvankelijk verwachtten we dat er na de zomer, na onze vakantie, gestart zou worden met de verbouwing. Een verkeerde inschatting. Het selecteren van een aannemer kostte heel wat meer tijd dan verwacht, maar we hebben uiteindelijk een zeer gedegen en goed onderbouwde keuze gemaakt. Alle werkzaamheden hebben we tot in detail laten uitsplitsen en aan 3 aannemers is een prijsopgave gevraagd. Beetje bij beetje druppelden die prijzen binnen. En vervolgens was het flink rekenen. Wat willen/moeten we wel laten doen. Wat stellen we uit? Het totaalplaatje kwam namelijk ver boven budget uit. Lang leve Excel dus, waarin je allerlei slimme berekeningen kunt maken.

Het op afstand afstemmen wat je exact bedoelt is trouwens een flinke uitdaging. Zeker ook als je je bedenkt dat de werkwijzes in Italië soms behoorlijk verschillen van die in Nederland. Daarbij komt dat je in Italië niet zomaar allerhande zaken zelf kan en mag doen. Elektra en loodgieterswerk moeten bijvoorbeeld officieel worden uitgevoerd en afgetekend door professionals. Wij komen daar zeker niet onderuit als we een woonbestemming willen verkrijgen. En ook alle muren die wij doorgebroken willen hebben, zorgen nog voor de nodige hoofdbrekers. Er wordt door Enzo zelfs een ingenieur ingeschakeld. Dat blijkt verplicht en opeens zijn ook allerlei extra veiligheidsmaatregelen (lees: zware staalconstructies) nodig, omdat ons huis in aardbevingsgebied staat. Gevolg: we stellen onze plannen weer enigszins bij.

Uiteindelijk maken wij op 24 oktober 2011 de definitieve keuze voor een aannemer. Wat ons betreft kan er zsm daarna worden gestart met de bouw, maar dat laat nog dik 2 maanden op zich wachten....

Mijlpaal nr.3:

De bouw gaat eindelijk van start!
Lang leve de bureaucratie. Denk je dat je eindelijk kunt starten, moet er toch nog het nodige papierwerk geregeld worden. De aannemer moet bij de Comune geregistreerd worden op het project. Dat neemt zijn tijd. Dan moet er aanbetaald worden, is toch nog wat extra afstemming nodig, zijn de wegen niet begaanbaar vanwege de 1e sneeuwval, zijn zijn zonen voor de feestdagen naar Roemenië. Genoeg redenen voor verder uitstel, maar 16 januari 2012 is de verbouwing dan toch eindelijk gestart.

De bouwvorderingen kun je lezen via de berichten die we plaatsen onder 'Italiaans droom'. Verbouwingsfoto's vind je hier.