(Werk)Vakanties

Ieder bezoek aan Italië is voor ons een combinatie van vakantie en klussen. Dit is vast niet het ideale vakantiebeeld voor velen, maar wij vinden het heerlijk. Wat is er mooier dan plannen maken en realiseren. Elke keer verandert er iets en maken we Casa LoGi een stukje mooier. 

In omgekeerde volgorde (dus van recent naar oud) lees en zie je hier onze vorderingen en belevenissen

Mei 2013
Met vrienden klussen (en een beetje vakantie vieren)
Deze meivakantie zit Casa LoGi de 1e dagen vol. Alle slaapplekken zijn bezet. We zijn met z'n 8-en. Mila (vriendinnetje van Loïs) is mee. En de 1e 5 dagen ook haar ouders (Roger & Martine) en haar broertje Finn.

Naast gezellig was het ook weer een zeer productief bezoek. Onze waslijst aan 'to do's' lijkt nu toch echt
wel wat korter te worden. Na het verven van de laatste twee muren in de woonkamer hebben Daudi en Roger zich gestort op de trap van terras- naar zwembad niveau. Dat betekende eerst nog 2 rijen stenen toevoegen aan de bestaande muur, het afgraven van een stuk grond en het wegbreken van restanten van iets wat ooit een soort trap is geweest. Vervolgens hebben ze met de stapelstenen (nu neergelegd op z'n kop) een trap gebouwd. Resultaat: Je kunt nu fatsoenlijk naar beneden lopen.De afwerking, het afstorten van de trap met cement, volgt van de zomer. Dat was helaas niet meer mogelijk ivm teveel (kans op) regen.

Roger is zo druk aan het klussen geweest dat hij in zijn bezoek van 5 dagen weinig meer van de omgeving heeft gezien dan het centrale plein in San Ginesio en de restaurantjes in de omgeving. Martine is nog iets verder gekomen, maar er is nog zoveel meer te doen en te zien... Jullie moeten zeker nog een keer terug komen!

Het weer was trouwens zeer wisselend deze week. Van 25 graden en zon, met buiten ontbijten, lunchen en barbecueën tot regen en wind met een graad of 15. Op de mooie dagen hebben we gezorgd voor het opbouwen van de trampoline en het zomerklaar maken van het zwembad. Het water was gelukkig niet zo groen als vorig jaar. En de nieuwe pomp doet goed zijn werk ;-) De kids hebben al volop genoten van een heerlijk verkoelend (ijskoud!) bad. En wat is het heerlijk om te zien hoe goed ze zich vermaken. Net als wij voelen ze zich vanaf dag 1 helemaal thuis. Weinig 'moeten', de ruimte om 'onbevangen' te spelen, zwemmen, springen, luieren, wat wil je als kind nog meer? Ja, die van ons willen ook nog lekker (uit)eten. Alle favoriete restaurantjes hebben we dus ook deze week weer met 1 (of meerdere) bezoekjes vereerd.

Zondag 5 mei zat de vakantie er helaas alweer op voor Hinke, Loïs, Gigi en Mila. Daudi bleef nog een weekje langer. Hij heeft 3 dagen gewerkt vanuit Italië. En daarna het Hemelvaartweekend gebruikt om nog heel wat puntjes op de spreekwoordelijke 'i' te plaatsen. Een opsomming van wat er deze 2 weken in Italië zoal is gebeurd:

 • Laatste muren en plafonds geverfd
  Onder andere in woonkamer, gang boven, keuken en badkamer
 • Randje getegeld rond de keuken.
  Ter afwerking en bescherming van de schone witte muur ;-)
 • Stopcontact gemaakt in de gang boven
  Die misten we elke keer weer, maar hebben we nu wel. Handig!
 • Lichtpunten verplaatst en peertjes vervangen door lampen
 • Lampen aan de buitengevel opgehangen
  Zowel voor de deur als achter bij het terras
 • Hek bij het terras geplaatst
  Hierdoor is het terras weer met een halve meter diepte gegroeid en is het veilig(er)
 • Trap gemaakt van terras- naar zwembad niveau
 • Zwembad zomerklaar gemaakt
  Winterzeil eraf, Nieuwe pomp geïnstalleerd (met directe elektriciteitsaansluiting), PH- en chloorwaardes op orde gebracht, water bijgevuld, Zomerzeil en afdeknet erop
 • Terras beneden vergroot
  Meer grind erbij (weer een vrachtwagen vol) en Picknicktafel naar beneden gebracht
 • Verdere aankleding van het huis
  Opgehangen: onder andere gordijnen in woonkamer, foto's van de 4 poorten van San Ginesio in de hal, spiegels in de slaapkamer, kapstok in de gang boven, haakjes voor hand- en theedoeken

Oh... We vergeten bijna een belangrijk detail van deze vakantie te vermelden. Gigi heeft eindelijk afscheid genomen van haar spenen. Het was natuurlijk al niet stoer om als 4jarige nog een speen te hebben. Met logeetje Finn (van 5) bleef de speen de 1e dagen al netjes in de koffer. Wel met intentie om die na vertrek weer meteen op te zoeken. Tot Martine op het lumineuze idee kwam de spenen te begraven in de nieuwe trap. Het kostte enige overredingskracht bij Gigi, maar toen was de 'begrafenis' een feit. Bij terugkomst in Nederland was ze wel zo slim om nog te refereren aan de 4e speen, die er toch echt nog moest zijn, maar ook die is natuurlijk vakkundig weggewerkt. Het meisje slaapt nu sinds eind april zonder speen!

Februari 2013
Leven in huis
Voor het eerst sinds lange tijd reizen we deze voorjaarsvakantie weer eens gezamenlijk. We vliegen met z'n 4-en vanaf Charleroi naar Ancona. We nemen mee: warme kleding, handdoeken, bedlinnen én gereedschap natuurlijk. Het is even passen en meten met de bagage (met schroevendraaiers, hamers en boormachines in je handbagage kom je niet zover), maar uiteindelijk kan al het hoognodige mee. De koffers passen in Italië zelfs met gemak in onze gehuurde Punto.

Vóór aankomst hebben we ons voorbereid op het ergste. Casa LoGi is 4 maanden onbewoond geweest en dan is het natuurlijk de vraag wat je aantreft. Lekkage? Beesten? Inbraak? Het kan allemaal. Bij binnenkomst zag alles er exact zo uit als we het hadden achtergelaten. Het rook zelfs als nieuw. Alleen toen we de badkamer in kwamen, bleek er toch wat leven in huis. Drie ratten hadden de warmte van de CV-ketel opgezocht. Da's toch minder. Gelukkig hebben ze niets gesloopt. Ook de rotzooi viel mee. Maar hoe kom je er vervolgens van af? Stap 1 was gif, maar dat ging ons niet snel genoeg. We hadden natuurlijk maar een week om van deze vierpotige beesten af te komen. Dus na dag 4 zijn we overgestapt op rattenvallen. Met effect, gelukkig!

Qua klussen stond deze week vooral in het teken van verven, verven en nog eens verven. Wat gaat daar een tijd in zitten zeg, maar we hebben heel wat metertjes van een (warm)wit laagje voorzien: keuken (3 wanden), hal beneden en nieuwe slaapkamer (alle muren en plafond), wandje in badkamer, woonkamer (2 wanden). Verder hebben we de spiegel in de badkamer opgehangen, met lamp erboven. En natuurlijk ook de nodige tijd doorgebracht met onze meiden. Lekker buiten op de trampoline Of binnen met lezen, knutselen, puzzelen en spelletjes.

We hadden deze week de nodige plannen voor diverse uitstapjes, maar veel verder dan boodschappen doen bij bakker en slager, bezoekjes aan de supermarkt en eten bij onze favoriete restaurantjes zijn we niet gekomen. Hinke is nog wel een ochtend bij de comune (gemeente) geweest om in haar beste Italiaans kopieën van de abitabilità (woonvergunning) te regelen. En om na te gaan hoe het nu zit met de kosten voor het ophalen van het huisvuil. Kopieën zijn geregeld. Rekening voor huisvuil zou naar Nederland gestuurd worden, maar hebben we nu (begin juni 2013) nog steeds niet gezien. Wel zijn we nog wat wijzer geworden t.a.v. de woonbelasting die ons over 2012 in rekening is gebracht. Die is te hoog. Dat vermoedden we al, dus we moeten nu eerst terug naar de commercialista (accountant). Voor het gemak hebben we het maar even zo gelaten. Dit regelen we, samen met het 1e deel over 2013, in de zomer. Moet kunnen.... het blijft Italië.

Oktober 2012
Casa LoGi is bewoonbaar
Net als in de zomer is Daudi eerder vertrokken dan Hinke, Loïs en Gigi. Met een auto vol spullen. Ook deze keer is die afgeladen vol. En steeds blijft er toch weer iets achter in Nederland. Dat past er dan echt niet meer bij. Maar de voorraad in Nederland slinkt wel. Op maandag is het gezin weer compleet. En Daudi heeft ondertussen al flink wat werk verzet in Casa LoGi. De vloeren heeft hij geëgaliseerd. En ook het 1e stuk van de definitieve vloer ligt.

Deze week staat echt in het teken van Casa LoGi bewoonbaar maken. Het is dan ook een heel gevarieerde week qua werkzaamheden. De vloer boven is af. We zetten de grote kledingkast (net als het merendeel van de meubels aangeschaft via Marktplaats) in elkaar. We hangen de gordijnen op in de slaapkamers van de meiden. We voorzien de voordeur van een nieuw slot en dievenklauwen. We hangen beneden lampen op. Buiten verwijderen we al het onkruid dat zich ondanks al het worteldoek tussen het grind heeft genesteld. We maken het afdekzeil van het zwembad watervrij. Vullen het water bij. En de meiden zwemmen zelfs nog een keer.

Hinke doet samen met Gigi een middagje Ikea. Belangrijkste doel: Aankoop van de (slaap)bank. Volgens Daudi zou deze prima in de auto passen. Nou mooi niet. Met hulp van een vriendelijke Afrikaanse meneer zijn we bijna een uur bezig geweest om alles in de auto te krijgen. Uiteindelijk was de enige oplossing spanbanden aanschaffen en één kussen op het dak vervoeren.

Ook hebben we deze week geborreld bij en kennisgemaakt met onze Nederlandse 'buren' Ferdinand en Paul. Vanaf ons terras zien we hun huis in de verte aan de overkant. Om er te komen kun je dwars door het dal lopen. Dat gaan we komende zomer wel een keer proberen. Met de auto moet je helemaal om het dal heen. En dan is het flink zoeken. Wij zitten met ons huis aan een geasfalteerd stuk weg. Bij hun moet je na de asfaltweg nog 2 km witte weg afhobbelen. Maar we hebben het gevonden. En het was erg gezellig. Mooi huis ook!

Uiteindelijk hebben wij zaterdag 27 oktober ons huis winterklaar afgesloten en zijn we met zijn viertjes weer richting Nederland vertrokken. Twee jaar na onze 1e bezichtiging, Anderhalf jaar na de overdracht. Zeven maanden na de 'grote' verbouwing geven wij de binnenkant nu het stempel bewoonbaar. We zijn trots op wat we in zo'n korte tijd hebben bereikt.
Wat een wereld van verschil!


Zomer 2012
Bouwput wordt een leefbaar huis (nou ja... steeds meer)
Een bijzondere zomer, waarin in allerlei opzichten veel is gebeurd. Uiteraard is er flink geklust, maar we hebben in deze 4 weken vakantie ook het nodige bezoek gehad in onze Italiaanse casa.

Nummer 1 was stukadoor John Keller. Via Marktplaats hadden we onze klus (192m2 wanden en 40m2 plafond stuken) uitgezet. John was de eerste die reageerde. Hij kwam betrouwbaar over en was beschikbaar in de gevraagde periode. Natuurlijk was het van beide kanten een gok. Hij kon z'n klus alleen beoordelen vanaf foto's. Wij namen een totaal onbekende mee. Uiteindelijk duurde de klus 9 dagen, maar John was prima gezelschap. En een keiharde werker bovendien. Het resultaat is fantastisch!

Nummer 2 waren Henk, Nathalie en Benjamin. Zij kwamen met een heel bijzondere missie: het geven van een definitieve laatste rustplaats aan Hinke's moeder (Hanneke). Op 20 februari 2012 heeft zij haar strijd tegen kanker helaas verloren. Haar as hebben we nu uitgestrooid op een zeer bijzondere plek in onze olijfboomgaard. Casa LoGi was al van onschatbare waarde voor ons Nu helemaal!

Als derde en laatste kwamen Els (moeder Daudi) en Wil nog een weekje. Zij hebben ons flink geholpen met klussen in en om het huis. Het was onze laatste vakantieweek en we wilden Casa LoGi voor vertrek toch graag (meer) leefbaar krijgen. Ook al leef je zomers voornamelijk buiten, kale vloeren en continu stof ben je op een gegeven moment meer dan zat.

Conclusie bij vertrek: Het is gelukt. De bouwput is veranderd in een leefbaar huis. Nou ja bijna. Er blijft  genoeg over om te doen, maar dat zal altijd wel zo blijven. Dit kon in elk geval allemaal van de 'to do' list worden geschrapt:

Keuken: Stuken (plafond en wanden), Vloer egaliseren, Definitieve vloer leggen, Keukenafwerking (handgrepen, afdekplaten, plinten) 
Woonkamer: Stuken (wanden), Plafond witten, Vloer egaliseren, Definitieve vloer leggen 
Badkamer: Aftegelen en voegen, Stuken (wanden), Wastafelmeubel ophangen, Drempels en vensterbanken maken (Italian style), Kozijn en deur plaatsen
WC beneden: Aftegelen en voegen, Stuken en witten (plafond en wanden), Fonteintje ophangen, Italiaanse afwerking, Kozijn en deur plaatsen 
Hal Beneden: Stuken (plafond en wanden), Vloer egaliseren, Definitieve vloer leggen
Gang boven en trap: Stuken (wanden), Tegels verwijderen, Nieuw zandcementvloertje storten ivm slechte ondervloer
Slaapkamers: Kozijnen en deuren plaatsen (3x), Stuken (wanden nieuwe slaapkamer)
Tuin: Puin door bouwers achtergelaten (2 à 3 ton) verplaatsen van voor/tegen het huis naar vrije plek bij het houtschuurtje, Grind (ruim 4 ton) van voor aan de weg naar terras rond zwembad brengen, Worteldoek leggen op nieuwe terrassen, grind hierover verdelen en afzetting maken met natuurstenen, Scheidingswand tussen zwembad en trampoline afmaken


Voorjaar 2012
Na de oplevering van de Aannemer zijn we meerdere malen afgereisd naar Casa LoGi. In deze periode zijn we meerdere malen, samen of onafhankelijk van elkaar alleen aangevuld met hulptroepen de klus aangegaan. Michel, Wout en Peter bedankt!

Kleine opsomming van de werkzaamheden die we hebben gedaan:
- Badkamer in verschillende fases opgebouwd, dit was helaas nodig doordat de spullen er niet in één keer waren
- Keuken functioneel aangesloten, alles zonder de afwerking
- Geulen en gleuven in de vloer en muren van bekabeling en leidingen weer gevuld

Juli/Augustus 2011
Zomervakantie: Buiten klussen
We hebben een huis met alles erop en eraan. Toch is het een soort kamperen wat we deze zomer doen. We hebben een buitenterras van gras. We douchen in een 90 cm bad met een plastic harmonicadeur ervoor. De doucheslang is een tuinslang. We koken op een 2 pits elektrische kookplaat. Tassen dienen als kast. Het is mooi weer, dus we leven voornamelijk buiten. En daar wordt ook hard gewerkt.

Vóór aankomst is een stuk grond vlak gemaakt (2 dagen werk!!). Daarop is een plateau van zand gestort voor het zwembad. Opbouw van het zwembad is dan ook één van onze eerste acties. Handig voor wat verkoeling tussendoor en een favoriete bron van vermaak voor de meiden. Al heeft Gigi er lang over gedaan om echt watervrij te worden. Stapje voor stapje ging ze een stukje verder. Het heeft uren, zo niet dagen geduurd voordat ze het trapje eindelijk eens los liet.


 
Na het zwembad volgde het grovere bouwwerk. De leveranciers van bouwmaterialen zijn met regelmaat de berg opgereden met spullen voor ons. We hebben de Italianen verbaasd met de vaart waarin wij ons werk deden, en dus nieuw materiaal nodig hadden. We hebben de trampolinekuil omgetoverd tot een soort 'wensput' waarin de trampoline nu goed verankerd staat.


Daarnaast moesten we iets doen om te voorkomen dat het terras waarlangs we extra grond hebben laten afgraven in de toekomst gaat verzakken. Hiervoor hebben we (lees in dit geval Daudi) een muur gebouwd van stapelstenen. Wat een zware klus! Die stenen zijn sowieso bijna niet te tillen (zo'n 40 kg per stuk, en we hadden er ruim 300 geleverd gekregen). Ze moeten natuurlijk netjes waterpas geplaatst worden. En daarna gevuld met aarde/kleigrond. Gelukkig was onze buurman Matthew zo lief om flink wat uren te helpen. En twee hardwerkende mooie gespierde mannen in je tuin is natuurlijk niet verkeerd ;-)

Van de omgeving hebben we deze zomer niet veel meer gezien dan ons kleine dorpje en de route naar de supermarkt en de leverancier van bouwmaterialen. Wel zijn we naar de bruiloft van de dochter van onze (Engelse) buren geweest, in het gemeentehuis van San Ginesio. En we hebben de start van de Medievalia, de jaarlijkse feestweek in augustus meegemaakt. Helaas moesten we vóór de 'palio' (de traditionele paardenrennen half 15 augustus) alweer terug richting Nederland.


Bij vertrek hebben we Casa LoGi verbouwingsklaar achtergelaten. De bouwvergunning was immers al binnen. Alles wat in Italië bleef, hebben we verzameld in de twee slaapkamers of in de garage gezet. Aan de buitenzijde hebben we alles wat vastzat aan de muren (denk aan lampen, hekken, haken enz.) verwijderd. Met het verwijderen van de luiken (in april 2011) was het huis er al niet mooier op geworden. Deze acties maakten het er niet beter op, maar alles voor het goede doel: de op handen zijn de verbouwing.

Mei 2011
1e vakantie met zijn 4-en in ons eigen huis.
Wel een gesplitste reis ernaartoe. Daudi vertrekt op zaterdagochtend vroeg met een auto vol spullen. Hinke, Loïs en Gigi reizen een dag later via Charleroi met het vliegtuig naar Ancona. Daar staat Daudi ons op te wachten met een inmiddels lege auto en met zijn 4-en rijden we vervolgens in 80 minuten naar Casa LoGi.

De week begint zonnig. We kunnen de picknicktafel die we uit Nederland hebben meegenomen, nog buiten in elkaar zetten, maar 's avonds koelt het flink af en zetten we de tafel toch maar binnen. En hij is niet meer naar buiten gegaan... Begin mei kan het, óók in Italië, toch best nat en fris zijn. Verwarming hebben we (nog) niet, wel een grote haard. Als stookmateriaal gebruiken we alle oude troep die de verkopers hebben achtergelaten. Zo hebben we het toch heerlijk warm :-)

We blijven anderhalve week. Alle vier vermaken we ons prima, ondanks het mindere weer. We verkennen de buurt. Bezoeken onder andere het carnaval in Sarnano. Laten de meiden kennis maken met alle buren. Bezoeken de doe-het-zelf-winkel en tegelhandel. Gaan langs Enzo, de 'geometra' voor laatste afstemming over verbouwing en vergunningsaanvraag. Zetten de trampoline op. En da's best lastig op een helling! Conclusie: als we in de zomer ook ons zwembad willen plaatsen, moet er toch echt wat gebeuren. We maken tekeningen met een globaal tuinontwerp en regelen iemand die daar de grote graafwerkzaamheden voor kan uitvoeren. Ook komt de man van het gasbedrijf langs. Met hem maken we afspraken voor het plaatsen van een nieuwe tank en het verwijderen van de 2 oude. Verder klussen we vooral buiten. We verwijderen de hydra van het schuurtje. Ruimen de grote (open) schuur op. Branden nog veel meer weg in de haard en verwijderen (tegen beter weten in) onkruid van de trap naar de tuin en 'maaien' het gras.

En dan op Loïs haar verjaardag moeten we toch echt weer terug naar huis. We nemen afscheid van onze buren. Daudi gaat ook nu met de auto. Hinke, Loïs en Gigi nemen vanaf Ancona weer het vliegtuig.