Italiaanse bureaucratie ten top

Deze vakantie hebben wij voor het eerst (oh nee, eigenlijk voor de 2e keer) ervaren hoe bureaucratisch en inefficiënt er in Italië gewerkt wordt. Als huiseigenaar moet je 2x per jaar belasting betalen aan de comune. Dus dat wilden wij netjes regelen. In mei was Hinke al naar de commercialista geweest en half juni hadden we de papieren in huis. Tot zover ging het goed.

Deze papieren moet je vervolgens ter plekke geprint meenemen naar het postkantoor om daar dan je betaling te regelen. Daar begint het al. Je kunt die bedragen niet gewoon even overmaken. Dus voordat we vertrokken voor een dagje strand, brachten wij met de hele familie een bezoekje aan het postkantoor. Voor de zekerheid met z'n allen, want we moesten allebei een deel betalen. Ivm legitimatie (wat dan uiteindelijk niet nodig was) is het dan wel zo handig als je er allebei bent.

Dus papieren overhandigd en toen begon de ellende. Het klopte niet. Meneer had 3 printjes nodig en wij hadden elk maar 1 uitdraai. Dus meneer maakte 1 kopie. Bij invoer in de computer bleek vervolgens dat het een betaling was voor 2 verschillende personen. Nee, hiermee kon hij ons toch echt niet helpen, de papieren klopten niet. We moesten terug naar de commercialista. Meevaller was dat dat op de route naar het strand lag. Daar maakten we dan ook maar meteen een tussenstop. Probleem uitgelegd en wat bleek: we moesten de uitdraai elk in drievoud meenemen, 6 printjes in totaal dus. Had de meneer op het postkantoor dan niet gewoon die kopietjes kunnen maken voor ons? In bureaucratisch Italië blijkbaar niet :-(

De volgende dag met de juiste papieren weer terug naar het postkantoor. Op hoop van zegen ging Hinke dit keer alleen met de 2 meiden. Daudi was alweer druk aan het klussen. Papieren waren in orde en we konden betalen, dachten we. Maar toen bleek dat we bij het postkantoor niet met onze Nederlandse pinpas konden pinnen. Kan in bijna elke winkel, ook in Italië, maar niet bij het postkantoor. Volgens de postkantoormeneer moest de pincode toch echt 5 cijfers bevatten ipv 4. Alternatief creditcard kon ook niet. Kortom, we moesten eerst naar de pinautomaat bij de bank verderop in het dorp om contant geld te halen en toen konden we eindelijk betalen.

Hiep hiep hoera: we hebben dan eindelijk toch onze 1e belasting betaald in Italië. En dat op een huis dat nog niet eens z'n woonbestemming heeft (bureaucratie-irritatie nummer 2).