Geen puin erin, maar puin eruit

Eindelijk! De houtkachel staat. Niet dat het er hoog zomer weer voor is, maar vast ter voorbereiding op het frisse najaar en de koude winter.

Pfff wat een klus. Pfff wat een stof. De oude haard hebben we laten verwijderen bij de verbouwing. De schoorsteen was dichtgemetseld, maar nog open. Althans dat was de afspraak. Wij waren dus voorbereid op een gat boren (doorsnede 15 cm) en dat vervolgens volstorten met puin tot aan de nieuwe opening. Het werd anders... in plaats van puin erin, moest er puin uit.

Het boren ging al lastig. En van een opening of licht vanuit de schoorsteen was geen sprake. Wat bleek: 1. De muur waar we doorheen moesten was van ruim 30 cm dik natuursteen. 2. Daarachter was de oude schoorsteenpijp tot aan het plafond (van de begane grond) dicht gemetseld met puin en cement. Geen doorkomen aan dus. Ja een stukje (2 emmers puin) maar veel verder kom je niet via een gat van 15 cm doorsnede. Binnen zijn de muren al afgewerkt, dus dat werd buiten verder breken. Daudi heeft in de gevel een gat gemaakt van zo'n 30 cm doorsnede en langs die weg de rest van de pijp leeg gebroken. Dat heeft wat uurtjes gekost. En na het open breken, moet het natuurlijk ook weer netjes dicht.

Vanavond hebben we het meest simpele deel gedaan. Het plaatsen van de kachel + onderplaat en het aansluiten van de pijp. Ook geen gemakkelijke opgave met een vloer die niet recht is, maar de kachel staat. Laat de kou maar komen! Oh nee... nog even niet. We genieten nu graag nog even van het mooie weer. Zodra de muur goed droog is testen we de kachel nog wel even kort uit natuurlijk. De grote test volgt dan wel in het najaar. Inclusief Pizza Casa met home made pizza's.