1e olijfoogst geslaagd

Als je ca. 80 olijfbomen hebt, is het zonde er niet van te profiteren. De planning van de oogst luistert echter heel nauw. Aanvankelijk was het idee om in de herfstvakantie te oogsten. Maar helaas... te vroeg. Dus toch nog maar een keer heen en weer in november. Wanneer kunnen we vrij plannen? Wie kan er op onze meiden passen? Wat zijn de weersvoorspellingen (bij de oogst mag het niet regenen)? Wil er nog iemand mee? Gaan we met de auto of met het vliegtuig? Uiteindelijk viel de keuze op van 21/11 - 24/11. Met het vliegtuig vanwege de gunstige tijden en het voordelige vliegtarief. En just the two of us.


Het was een intensief, en zeer geslaagd, weekend.We hebben 14 uur met zijn 2-en tussen de olijfbomen gestaan. Resultaat 229 kg aan olijven. Deze oogst hebben we op zaterdagavond naar de pers gebracht. Dat is een uitje op zich. De hal waar de pers staat, is een soort ontmoetingsplek voor de vele boeren uit de omgeving. Iedereen komt er met zijn oogst, soms zelfs complete families. En dat gaat achter elkaar door. We waren blij dat we vooraf een afspraak hadden gemaakt.

Het hele persproces, van wegen tot eindresultaat, duurt zo'n 2,5 uur. Uiteraard waren we erg nieuwsgierig naar de uiteindelijke olie-opbrengst. In kwantiteit én kwaliteit. We zijn meer dan trots op het resultaat:: 25,5 liter. En de smaak... Niet te overtreffen! Helaas konden we geen drupje olie meenemen. We reisden met het vliegtuig, enkel met handbagage. Dus olieliefhebbers... Nog even geduld.